Sharon, CT Residence

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Set in a clearing in the woods with expansive views to the Southern Berkshire hills, this new house was designed by Gertler & Wente Architects to accommodate an active retired couple and the frequent visits of their multi-generation extended family. A quarter mile wooded drive ends in a defined forecourt anchored by a ‘barn’ red clapboard entrance pavilion set against Connecticut limestone and natural cedar walls. From the entrance one emerges into the living room with a thirty-six foot long window wall capturing the distant views. A blind-mortared limestone double-sided fireplace divides the living and dining spaces. Gertler and Wente Architects was also responsible for the interior design and the structure of the surrounding landscape design. Sustainable features include FSC-certified wood throughout, a 5kw solar array, closed-cell insulation, radiant heat, and passive cooling.